Wat je moet weten om je studentenstatuut te behouden…

Om 2019 goed te starten, speel je misschien met het idee om een studentenjob te nemen, om de weekends en vakanties ten volle te benutten. Super! Je dient echter wel aan enkele voorwaarden te voldoen.

Als student ingeschreven zijn

Je moet in de eerste plaats secundair, hoger of universitair onderwijs volgen en een studentenkaart hebben die je inschrijving in een van deze onderwijsinstellingen aantoont.

Minstens 15 jaar oud zijn

Om als student aan de slag te kunnen, moet je minstens 15 jaar oud zijn. In België is het verboden om te werken als je jonger bent dan 15 jaar.

Een bepaald aantal werkuren respecteren

Om recht te hebben op verminderde sociale bijdragen mag je als student maximum 475 uur/jaar werken. Bovendien bestaat er nog een andere uurbeperking. Je mag immers slechts 240 uur per trimester werken om je recht op kinderbijslag niet te verliezen. Er bestaat een website waar je kan nagaan of je het toegestane aantal uren niet overschrijdt.

https://www.mysocialsecurity.be/student/fr/index.html

Niet te veel verdienen

Opdat je ten laste van je ouders zou blijven en om te vermijden belastingen te moeten betalen, mag je bepaalde bedragen niet overschrijden.

  • Opdat je geen belastingen zou moeten betalen:
  • Niet meer dan € 11.042, 86 (bruto) per jaar.
  • Opdat je ten laste zou blijven van je ouders:
  • Niet meer dan €6.807,5 (bruto) per jaar wanneer je ouders samen belast worden.
  • Niet meer dan €8.620 (bruto) per jaar wanneer je ouders afzonderlijk belast worden.
  • Niet meer dan €10.207,5 (bruto) per jaar wanneer je ouders afzonderlijk belast worden en wanneer je een zware handicap hebt.

Interesse?

Aarzel dan niet om een van onze agentschappen te contacteren voor informatie over onze openstaande vacatures.